Hogyan fessük be a szemöldököt és a szempillákat? Henna festés – szalonban és otthon?

A henna viszonylag olcsó és biztonságos módja a szemöldök vagy a szempillák festésére akár 3-4 hétig. Ez lehetővé teszi, hogy naponta 10 percet takaríts meg a szemöldök és szempilla sminkelésén. Mi a henna és hogyan készül? Melyek a használat ellenjavallatai és hogyan kell alkalmazni? Inkább otthon vagy szalonban csináld?

Mi a henna?

A tiszta henna zöldes por, színező tulajdonságok nélkül; csak a savaknak és a megfelelő hőmérsékletnek köszönhetően kapható. Ha te szeretnéd elkészíteni a hennát, tudnod kell, hogy nem könnyű feladat, mivel ehhez a port össze kell keverni megfelelő mennyiségű citromlével, illóolajjal, cukorral, vízzel és más összetevőkkel.

A hennát Lawsonia (Lawsonia inermis) száraz leveleiből készítik – forró trópusi erdőkben található növény. A pigment mennyisége hőmérséklet révén a növényben növekszik. A Lawsonia levelei vörös színezéket tartalmaznak, úgynevezett legison nevű anyagot, amely a hajban lévő keratinnal ér kapcsolatba és színt ad.

Henna festés

Mivel a természetes henna vörös-barna színű festéket tartalmaz, a hajat, szemöldököt és szempillákat csak vörös-barna színűre festheti. Ezt figyelembe véve hogyan lehetséges, hogy az üzletekben sokféle árnyalatú henna vásárolható meg?

Az ilyen termékek por formájában kaphatók, amelyeket össze kell keverni hidrogén-peroxiddal, vagy krém, vagy gél formájában. Mielőtt eldöntenéd, hogy melyik kozmetikumot válassz, ellenőrizd az összetételt. Különös figyelmet kell fordítani a gyártáshoz használt festékekre. Előfordulhat, hogy a növényi eredetű természetes termék helyett egy nagyon ingerelő készítményt találunk, amely mesterséges színezékeket tartalmaz.

Természetes alapanyagok hozzáadásával különböző színeket kaphatunk, például az indigónak köszönhetően fekete színűvé válik. Másrészt a fekete festéket – feniléndiaminot (PPD) tartalmazó termékek veszélyesek lehetnek, mivel a PPD erős allergén.

Henna festés szépségszalonban

A henna olyan kezelés, amely a legtöbb szépségszalonban kapható, azonban te is elvégezheted. Ehhez természetes készítményt vagy már elkészített terméket kell beszerezned, de legalább 24 órával a tervezett festés előtt egy tapasz tesztet kell elvégezned. A leglátványosabb hatás a világos szemöldökön és a szempillákon látható.

A tapasz teszt egy allergia teszt, amelyben kis mennyiségű terméket alkalmazol a bőr rejtett részén, például a fül mögött vagy a könyökön. Amikor a henna kiszárad, figyeld meg a bőrt legalább 24 órán keresztül. Ha nem jelentkeznek zavaró tünetek, befestheted a szemöldököt és a szempillát.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő színt? Az elején jobb, ha hanyagolod a sötét árnyalatot. Először ellenőrizd, hogy a hajad hogyan viseli a színt. Javasoljuk, hogy egy finomabb gél készítménnyel kezdj.

Henna festés otthon

 • Henna felvitele
  A hennát a csomagoláson szereplő utasítások szerint kell felvinni. Ügyelj arra, hogy a henna ne kerüljön szembe. A szemöldök vagy a szempilla körüli bőrt úgy is megóvhatod, ha krémet vagy vazelint kensz a bőrre, és vattát helyezel az alsó szemhéjra.
  A színezés után borotváld le a kontúron kívüli szőrszálakat (Megjegyzés: Ezt ne tedd a henna felvitele előtt!). A termék márkájától függően 5-10 percig hagyd a hennát a szemöldökön vagy a szempillákon, majd meleg vízben átitatott vattával mosd le.
  Szempillák esetében a hatásnak kb. 3-4 hétig kell kitartania, és legfeljebb 2 hétig a szemöldökön. A henna nem befolyásolja a haj állapotát, ezért bármikor megismételheted a kezelést.
 • Henna eltávolítása
  Ha a szemöldököd a henna felvitele után túlságosan sötét, használhatsz festék eltávolítót vagy sminktisztítót. Jó ötlet szépségszalonban festeni a szemöldököt és a szempillákat. Így biztos lehetsz, hogy a végeredmény tökéletes lesz. A színezéssel együtt a szemöldököd is megfelelő formát kap.

Henna festés – ellenjavallatok

Mint már említettük, a henna biztonságos, ám ennek ellenére vannak bizonyos ellenjavallatok. Ezek az alábbiak:

 • nemrégiben végzett epilálás,
 • szemöldök és szemhéjak körüli seb vagy vágás,
 • allergia a termék bármely összetevőjére,
 • bőrpír vagy duzzanat a szemhéjon,
 • jégárpa,
 • szemgyulladás.